Home »

MEN: Aproape 10.000 de dascăli așteptați, luni, la examenul de definitivat

MEN: Aproape 10.000 de dascăli așteptați, luni, la examenul de definitivat

 

Un număr de 9.917 candidați, cu 2.029 mai mulți decât în 2013, sunt așteptați luni, pe 14 iulie, la proba scrisă a examenului național de definitivare în învățământ, informează un comunicat de presă remis duminică AGERPRES.

Foto: (c) George CĂLIN / AGERPRES ARHIVĂ

Potrivit sursei citate, examenul se va desfășura, începând cu ora 10:00, în 42 de centre de examen — câte unul în fiecare județ și în municipiul București.

La începutul anului școlar au fost înscriși pentru examen 10.764 candidați, dar au fost admiși să participe la proba scrisă doar 9.917 candidați care au îndeplinit cumulativ cele trei condiții prevăzute de metodologie.

Condițiile sunt: efectuarea unui stagiu de predare în specialitatea postului de cel puțin un an, calificativul pentru anul școlar în curs 'Bine' sau 'Foarte bine' și minimum media 8 la cele două inspecții speciale la clasa desfășurate pe perioada anului școlar.

"În sesiunea 2014, examenul național pentru definitivare în învățământ se organizează la 136 de discipline. Proba scrisă conține subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie și elemente de psihologia educației. Durata de redactare a lucrării este de 4 ore. În județul Cluj și în municipiul București durata probei scrise se va prelungi cu 2 ore pentru 4 candidați cu nevoi speciale. Nota obținută la proba scrisă este nota la examen. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen", precizează Ministerul Educației Naționale.

Rezultatele vor fi afișate pe 19 iulie, iar în intervalul 19-23 iulie vor fi înregistrate și soluționate contestațiile. Afișarea rezultatelor finale este programată pentru data de 24 iulie.

"Comisiile constituite în cadrul examenului național de definitivare în învățământ sunt compuse din cadre didactice universitare, având cel puțin titlul științific de doctor și din cadre didactice din învățământul preuniversitar, având cel puțin gradul didactic II. Președinții comisiilor sunt cadre didactice universitare. Coordonarea metodologică a examenului național revine Ministerului Educației Naționale, iar organizarea și desfășurarea probei scrise este asigurată de inspectoratele școlare județene / a municipiului București", se mai arată în comunicatul citat.

AGERPRES / (AS — autor: Cătălin Alexandru, editor: Marius Frățilă)

2014-07-13 15:19:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!