Home »

15 mai - Ziua internaţională a familiilor (ONU)

15 mai - Ziua internaţională a familiilor (ONU)

15 mai - Ziua internaţională a familiilor (ONU)
 

Ziua internaţională a familiilor este sărbătorită în fiecare an la data de 15 mai, cu scopul de a marca importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor, fiind în acelaşi timp o bună oportunitate pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă acestea la nivel mondial.

Această Zi internaţională a familiilor a fost instituită pentru a promova conştientizarea problemelor de legate de familie, a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile. Activităţile specifice acestei zile sunt reprezentate, de obicei, de conferinţe, seminarii, programe radio şi TV, articole de presă şi programe culturale, conform site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite, www.un.org.

Tema din acest an în cadrul căreia este marcată Zilei internaţionale a familiilor se referă la "Familii şi urbanizare", potrivit www.un.org/en/observances/international-day-of-families. Urbanizarea este una dintre cele mai importante tendinţe care modelează lumea, viaţa şi bunăstarea familiilor de pretutindeni. Urbanizarea durabilă este legată de atingerea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi ţinte specifice, cum ar fi SDG-1 (Eradicarea sărăciei); SDG-3 (Sănătate şi bunăstare); SDG-11 (Oraşe şi aşezări umane incluzive, sigure, rezistente şi durabile); SDG-10 (Reducerea inegalităţii în interiorul şi între ţări). Aceste Obiective de Dezvoltare Durabilă şi ţintele lor depind de cât de bine este gestionată urbanizarea pentru a aduce beneficii familiilor şi pentru a spori bunăstarea tuturor generaţiilor care trăiesc în mediul urban.

Tematica "Familii şi urbanizare", îşi propune să crească gradul de conştientizare cu privire la importanţa politicilor urbane durabile, favorabile familiei. Un studiu care se concentrează pe impactul urbanizării şi migraţiei asupra familiilor urmează să fie lansat la 13 mai 2022 sub titulatura: "Migraţia, urbanizarea şi dimensiunea familiei". Demersul abordează tendinţele recente de urbanizare care afectează familiile; genul şi urbanizarea; urbanizarea şi viaţa de familie, în special, importanţa locuinţelor sigure la preţuri accesibile, dezvoltarea copiilor, a tinerilor şi problemele intergeneraţionale; urbanizare şi globalizare; urbanizare şi spaţii verzi; promovarea vieţii civice şi a participării în zonele urbane, a coeziunii sociale şi a stabilităţii sociale.

În anii '80, ONU a început să îşi îndrepte atenţia spre problemele familiilor. În 1983, pe baza recomandărilor Consiliului Economic şi Social, Comisia pentru Dezvoltare Socială a publicat rezoluţia "Rolul familiei în procesul de dezvoltare" (1983/23), în care îi cerea Secretarului General al ONU să îmbunătăţească procesul de conştientizare a problemelor şi nevoilor familiilor în rândul publicului şi al factorilor de decizie, precum şi metode eficiente pentru a veni în întâmpinarea acestor probleme şi nevoi. De asemenea, la cea de-a 43-a sesiune, i s-a solicitat Secretarului General să înainteze Adunării Generale ONU un raport bazat pe comentariile şi propunerile statelor membre cu privire la proclamarea unui an al familiei şi asupra altor mijloace pentru a îmbunătăţi poziţia şi bunăstarea familiilor, dar şi pentru a intensifica eforturile de cooperare internaţională ca parte a iniţiativei globale de avansare a progresului şi a dezvoltării sociale.

După ce prin Rezoluţia 44/82 din 9 decembrie 1989, ONU a proclamat 1989 drept Anul internaţional al familiilor, prin Rezoluţia 47/237, la 20 septembrie 1993, a fost instituită şi Ziua internaţională a familiilor, fiind considerată un prilej pentru a creşte gradul de conştientizare a problemelor de familie şi a proceselor sociale, economice şi demografice care afectează familiile, scrie site-ul www.un.org.

Anul 1994 a fost declarat An Internaţional al Familiilor, iar din 1995 această zi este sărbătorită în mai multe ţări de pe glob.

La 25 septembrie 2015, 193 de state membre ale ONU au adoptat în unanimitate Obiectivele pentru Dezvoltare Durabilă, un set de 17 obiective care au ca scop eliminarea sărăciei, a discriminării, a abuzurilor şi a deceselor care pot fi prevenite, precum şi eliminarea distrugerii mediului înconjurător. Familiile, politicile publice şi programele orientate spre familie sunt vitale pentru îndeplinirea acestor obiective, mai notează site-ul oficial al ONU.

AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

2022-05-15 08:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!