Home »

''It's today; My favorite day''/ 5 mai - Complexe, necesare, dar uitate des: O zi dedicată parolelor

''It's today; My favorite day''/ 5 mai - Complexe, necesare, dar uitate des: O zi dedicată parolelor

''It's today; My favorite day''/ 5 mai - Complexe, necesare, dar uitate des: O zi dedicată parolelor
 

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.


Ziua mondială a parolelor

Sunt ciudate, sunt complexe, sunt necesare peste tot şi le uităm mai mult decât este sănătos pentru noi. Este vorba despre parole!

Le folosim pentru a securiza cele mai private aspecte ale vieţii noastre şi pentru a ne proteja finanţele, fişele de sănătate sau poate doar e-mailurile. Ziua mondială a parolelor ne aduce aminte de importanţa acestor cripto-chei şi rolul pe care îl joacă pentru a ne asigura controlul asupra vieţilor noastre, întrucât hoţii de identitate sunt peste tot.

Parolele există de când lumea, de când oamenii îşi păstrează secretele. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor se gândesc la ele ca la ceea ce punem în căsuţa care urmează după numele de utilizator şi adresa de e-mail pe site-urile web.

Dar cu mult înainte de asta, ele au jucat un rol la fel de important, mai ales în spionaj şi în societăţile secrete. Ca sa te asiguri că persoana cu care vorbeai era chiar cea trimisă de organizaţia ta, îi cereai parola!

Organizaţii secrete, precum cele masonice şi alte organizaţii frăţeşti, cereau parola înainte de a lăsa pe cineva să intre. Pentru că societăţile secrete nu prea ar mai fi secrete fără o metodă de a menţine secretele secrete...

Aceste lucruri nu ne mai îngrijorează aşa de tare în zilele noastre, însă protecţia digitală a devenit absolut necesară în viaţa noastră de zi cu zi. Câteodată ne protejează doar identitatea pe forumurile noastre preferate şi aproape oricine are de protejat un profil de Facebook.

Problema este că, în timp ce înainte poate aveai nevoie doar de o parolă sau două, în ziua de azi oamenii au zeci de parole. Mai rău, protocolul pentru acestea este deseori diferit, unele parole necesitând anumite caractere (numere, litere mari, simboluri), în timp ce altele nu permit folosirea acestora. Acest lucru face dificil ca un utilizator să folosească o parolă universală, iar experţii în securitate spun că acest lucru este oricum o idee proastă.

Ziua mondială a parolelor a apărut cu scopul de oferi un avertisment întregii lumi şi de a spori importanţa faptului că a avea grijă de parolele tale este un lucru vital în protejarea împotriva furtului de identitate.

Există o statistică înfiorătoare cu privire la starea actuală a securităţii parolelor noastre. Business Insider a făcut cercetări pentru a determina cât de vulnerabile sunt conturile noastre şi a descoperit că 10.000 dintre cele mai comune parole permit accesul la 98% dintre toate conturile. Cu alte cuvinte, majoritatea oamenilor foloseşte aceleaşi parole - multe dintre ele ani la rând. Hackerii de cariere ştiu acest lucru - este parte din motivul pentru care au avut atât succes în ultimii ani.

Ziua mondială a parolelor este o încercare de a contracara acest lucru. Organizatorii vor să educe lumea în legătură cu importanţa de a avea o parolă puternică. Să foloseşti ca parolă data ta de naştere sau chiar cuvântul "parolă" în sine este o greşeală imensă. Parolele ar trebui să fie lungi, complexe şi să nu semene cu cuvinte reale.

Organizatorii Zilei mondiale a parolelor promovează, de asemenea, ideea de autentificare cu doi factori. Ideea este de a folosi două forme de securitate pentru a creşte şansele ca deţinătorul contului să fie cel care îl accesează şi nu altcineva.

Autentificarea cu doi factori poate avea o varietate de forme. Cel mai frecvent, aceasta implică utilizarea unei parole obişnuite, urmată de o alertă pe telefon prin care se cere deţinătorului contului să confirme că încearcă să se conecteze. Dacă nu este aşa, poate respinge cererea de conectare şi schimba parola.

Interesant este că această zi are ca scop celebrarea parolelor puternice. Pare o abordare ciudată, dar dacă ne gândim bine, chiar are sens. Ne folosim de parole pentru a ne proteja toate informaţiile digitale, de la profilurile de social media la conturile bancare. Parolele sunt fundamentale pentru securitatea şi viaţa noastră privată. Fără ele suntem o carte deschisă. Astfel, fiecare zi mondială a parolelor oferă oamenilor o oportunitate de a afla ce înseamnă o parolă puternică şi cum să le stocheze mai bine.

În cartea sa din 2005, Perfect Passwords, Mark Burnett, cercetător american în domeniul securităţii, a încurajat pentru prima dată oamenii să aibă o "zi a parolei", în care să actualizeze parolele importante. Inspirată de ideea sa, compania Intel Security a luat iniţiativa de a declara prima zi de joi din luna mai Ziua mondială a parolelor (#WorldPasswordDay) în mai 2013.

Va fi interesant să urmărim cum vor evolua parolele. În prezent, o parolă adecvată include litere, numere, anumite litere mari şi simboluri, dar s-ar putea ca acest lucru să se schimbe în viitor. Cine ştie ce rol vor juca computerele quantum şi inteligenţa artificială? Va trebui doar să aşteptăm şi să vedem.

Ziua unghiilor false

Ziua unghiilor false (#NailDay) este o iniţiativă din 2018 a companiei britanice Elegant Touch, un brand care dezvoltă unghii false într-o mare varietate de culori şi dimensiuni, astfel încât oamenii să aibă cele mai distractive unghii. Compania a fost fondată de un farmacist care a văzut oportunitatea de a revoluţiona această piaţă, dezvoltând un produs pentru unghii care să însemne mai puţin timp la salon.

De atunci, Elegant Touch a devenit una dintre cele mai populare companii din Marea Britanie care dezvoltă şi vinde unghii false, oferindu-le clienţilor săi o selecţie extinsă de culori şi dimensiuni din care pot alege. Producătorii intenţionează să inspire pe toată lumea ţinând pasul cu cele mai noi tendinţe şi lasându-şi clienţii să-şi exprime personalitatea în felul lor.

AGERPRES/(AS - autori: Mihai Şofri, Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)

2022-05-05 06:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!